Volledig scherm
Olaf Heinen, mede-eigenaar van Franck Food, wijst op de sticker die aangeeft dat zijn eetwinkel deelneemt aan de actie. © Foto Frans Paalman Zwolle

ROVA wil af van onnodige verpakking

Brood kan zonder, pepernoten niet. Wanneer verpakking precies onnodig is, is soms nog wikken en wegen. ,,Maar tegenwoordig kan je prima je eigen zakje meenemen."

Afvalverwerkingsbedrijf ROVA startte gisteren een initiatief dat Zwollenaren moet stimuleren om onnodige verpakkingen te vermijden. Zo hoopt het bedrijf duidelijk te maken dat het normaal is om je eigen verpakking mee te nemen naar de winkel. De afvalverzamelaar wil via de campagne inwoners informeren bij welke zaken dit kan. 

,,Broodzakken zijn overbodig. Je kan heel goed zelf een katoenen zak meenemen of anders een plastic broodzak hergebruiken", tipt Judith Heijnen (42), mede-eigenaar Franck Food. De Zwolse eetwinkel is de eerste deelnemer van het initiatief. Toch zijn niet alle verpakkingen per se onnodig. ,,De pepernoten zijn bijvoorbeeld wel verpakt in zakjes. Als we dat in een grote bak gooien, wordt het te gauw oud. En eten weggooien is nog erger."

Houdbaarheid

De vraag wanneer verpakking precies onnodig is, is een afweging die mensen zelf moeten maken volgens Mark de Weerd, communicatieadviseur
bij ROVA. ,,Wat is beter, een komkommer met of zonder een plastic? Tja, een komkommer koop je niet om dat vervolgens drie weken in de koelkast te laten liggen. Wij hopen vooral dat Zwollenaren bewust worden dat je tegenwoordig prima zelf een zakje of tasje mee kan nemen." 

Deelnemer Heijen vindt dat het uiteindelijk om de hoogste houdbaarheid gaat. ,,De omloopsnelheid van producten is vaak niet snel genoeg om producten zonder wikkel te verkopen. Een verpakking vergroot toch vaak de houdbaarheid. Of het onnodig is, blijft wikken en wegen." 

In samenwerking met indebuurt Zwolle