Volledig scherm
Vervoersmaatschappij Keolis rijdt vanaf 10 december met de Flirt op het Kamperlijntje en het traject Zwolle-Enschede. © Keolis

Ruim 100 forensen testen gratis openbaar vervoer naar Zwolle of Kampen

Ruim 100 forensen hebben in de afgelopen vier maanden gebruikgemaakt van de OV-probeerkaart. Dat meldt het project Beter Benutten Zwolle Kampen

Met de kaart kunnen forensen, die in Zwolle of Kampen werken, vier weken lang gratis met het openbaar vervoer reizen. Het doel van de proef is forensen te laten ervaren dat het ov een goed alternatief kan zijn voor de auto. 

Wegen

Het uiteindelijk doel is dat het minder druk wordt op de dichtslibbende wegen rond beide IJsselsteden. Uit een enquête blijkt dat 75 procent van de forensen dit ook vindt. Eenzelfde percentage gaf aan ook na de proef (deels) met het openbaar vervoer te blijven reizen.

Aan het begin van het project meldde Beter Benutten dat de proef mogelijk is voor 200 forensen. Er volgen nog zeker twee proefperiodes van vier weken. De eerste begint op 5 februari. Forensen kunnen zich nog aanmelden. 

Voorwaarde

Behalve dat de forensen werken in Zwolle of Kampen, is ook een voorwaarde dat zij dagelijks minimaal tien kilometer met de auto naar hun werk rijden. De werknemer moet wonen in een gebied dat wordt begrensd door Dronten, Emmeloord, Meppel, Hardenberg, Wierden, Deventer en Harderwijk.

In samenwerking met indebuurt Zwolle