Volledig scherm
Zwolle biedt duurzame initiatieven de helpende hand. © FOTO EMIEL MUIJDERMAN

Schone energie wordt speerpunt in Zwolle

ZWOLLE - Wie speelt met het plan schone energie op te wekken in Zwolle, maakt een goede kans op hulp van de gemeente. De lokale overheid wil een flinke stap zetten als het gaat om het verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen en het opwekken van duurzame energie.

Dit betekent volgens de Zwolse burgemeester Henk Jan Meijer overigens nog niet dat voor elk windmoleninitiatief de deur wijd openstaat, maar wel dat mensen die iets met duurzaamheid willen doen zeker gehoor vinden in het stadhuis. Deugt een plan, dan zal de gemeente helpen. “Onze rol zit in het verbinden, stimuleren en faciliteren van initiatieven uit de stad door ruimtelijke mogelijkheden te bieden.”

Meer belangrijke thema's
De energietransitie is één van de belangrijke thema’s waarmee de gemeente aan de slag gaat, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Vooruitlopend op de perspectiefnota, die later dit voorjaar opgesteld wordt, laat het nu alvast doorschemeren wat volgens hem de hoofdpunten moeten zijn. Naast schone energie zijn dit onder meer de ontwikkeling van het centrumgebied (Broerenkwartier, Grote Kerk, verbinding spoorzone en stad), hulp aan kwetsbare groepen (jeugdhulp, dagbesteding), technologie en het verbeteren van de gemeentelijke organisatie. Die moet volgens het college van B en W nog een slag maken. “Met strategische personeelsplanning, training en opleiding zetten we daar de komende jaren op in.”

Zwolle heeft geld voor extra investeringen op deze terreinen dankzij structurele en incidentele meevallers. Welke bedragen precies waarvoor aangewend worden, is nog niet bekend. Eerst mag de gemeenteraad zijn zegje nog doen over dit collegevoorstel, voordat centen later dit jaar verdeeld worden.

  1. Rechercheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’
    PREMIUM
    video

    Recher­cheur Henrieke (39) raakt gevoelige snaar met haar verhalen: ‘Weet je waar mama nu is?’

    Henrieke Schoonekamp (39) schrijft over de soms inktzwarte schaduwzijde van haar werk als forensisch rechercheur bij de politie in Oost-Nederland. Daarmee raakt ze bij veel mensen een gevoelige snaar. Twintig verhalen zijn nu gebundeld in het boekje Ontsporen, voorlopig alleen voor intern gebruik. ,,De verhalen gaan over wie ik was en wat ik het liefste deed en weer zou doen. Dat is best pijnlijk.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle