Volledig scherm
Sekander (in het midden, met scheur onder de knie) 'in actie' tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd © Stichting Lezen

Sekandar uit Zwolle grijpt naast nationale voorleestitel

Sekandar Masoud (12) uit Zwolle is woensdag in een volle Schouwburg Amstelveen naast het podium beland van de Nationale Voorleeswedstrijd. De leerling van het Integraal Kindcentrum Het Festival in de Zwolse wijk Stadshagen moest zijn meerdere erkennen in kampioen Yosan Wegihu Teame (11) uit het Drentse Sleen.

Ook Twan Wijnia van de Lichtboei uit Emmeloord haalde het podium niet: Maysam Schoenmakers uit Nuenen werd tweede, Mees Willemsen uit Maastricht derde. Naast De Nationale Voorleeskampioen mag Yosan zich het komende jaar de speciale kinderdirecteur noemen van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Sekandar deed ‘per ongeluk’ mee aan het kampioenschap en werd uiteindelijk de afgevaardigde van de Provincie Overijssel. Vorig jaar schreef zijn stadsgenoot Sarah van Pruissen nog de titel op haar naam.

Jammer

,,Tja, jammer,’’ meldt Eamon van Besuije, leerkracht van Groep 8 van Het Festival. ,,Maar het was een leuke, geslaagde dag. We zijn er met de hele klas naartoe gegaan met de bus. Sekandar vond het al een eer dat hij de finale haalde, want hij had het niet verwacht dat hij zover zou komen.’’

De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd voor de groepen zeven en acht van de basisschool en vond dit jaar voor de zesentwintigste keer plaats. In deze zesentwintig jaar deden meer dan anderhalf miljoen kinderen mee als voorlezen of als luisteraar. Duizenden scholen hebben De Nationale Voorleeswedstrijd omarmd als leesbevorderingscampagne voor groep zeven en acht.

In samenwerking met indebuurt Zwolle