Volledig scherm
Een woonhuis opsplitsen in meerdere appartementen gaat vanaf nu niet meer zo makkelijk in Zwolle. © AD De Dordtenaar

Splitsen van huizen is een plaag in delen van Zwolle; gemeente zet de rem erop

Een eengezinswoning ombouwen tot meerdere wooneenheden? Dat mag in het centrum van Zwolle en de buurten daar direct omheen straks niet meer. 

De gemeente Zwolle wil op die manier een dam opwerpen tegen (particuliere) beleggers die systematisch huizen opkopen en splitsen in appartementen of studio’s. Het gebeurt vooral in het centrum maar ook in Dieze, Kamperpoort, Wipstrik en Assendorp. 

Quote

Door het opdelen in wooneenhe­den krijg je er ook ineens vier, vijf fietsen en vuilnisbak­ken bij

Ed Anker, Wethouder Zwolle

De druk op de woningmarkt is enorm en de vraag naar woonruimte voor mensen die alleen of met z’n tweeën wonen ook, weet wethouder Ed Anker. ,,Maar als je bestaande woningen opsplitst in vier, vijf wooneenheden dan kan de kwaliteit en het karakter van de woonomgeving in het gedrang komen. Want je krijgt er ook ineens vier, vijf fietsen en even zo veel vuilnisbakken bij. Dat geeft soms een te grote druk op de straat.” Een ander gevolg is dat de samenhang in de buurt afneemt als er minder gezinnen en meer ‘eenlingen‘ wonen die vaak weer snel verhuizen. De laatste twee jaar neemt het splitsen van huizen hand over hand toe. Anker: ,,De trend is nu zo sterk dat de wal het schip begint te keren.”  

Waterbed-effect

Daarom is na overleg met allerlei (woningmarkt)organisaties besloten de regels aan te scherpen. Zo komt er in het centrum, Assendorp, de Pierik, Veerallee, Kamperpoort en een deel van Dieze en de Wipstrik een stop op het ombouwen van eengezinswoningen (officieel: grondgebonden woningen). De gemeente kiest ervoor om het verbod niet alleen in de binnenstad in te voeren maar ook in de de omliggende wijken om een ‘waterbed-effect’ te voorkomen.

Het ombouwen van ‘niet grondgebonden woningen’ (bijvoorbeeld boven winkels) blijft wel toegestaan, maar er komen strengere eisen wat betreft het minimum oppervlak per te creëren appartement.

Bergingsruimte

In andere delen van de stad blijft het verbouwen van eengezinswoningen nog wel mogelijk, maar alleen voor woningen met een bepaalde minimum woonoppervlakte. Ook voor de woonoppervlaktes van de te creëren appartementen of studio’s gelden straks minimale afmetingen. 

Voor alle nieuwe splitsingsverzoeken geldt bovendien dat elk nieuw te creëren appartement of studio moet beschikken over 5 vierkante meter bergingsruimte, zodat fietsen en afvalcontainers niet op straat hoeven te staan. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle