Volledig scherm
© Frans Paalman

Station Zwolle dit jaar 36 dagen op slot

VideoReizigers die met regelmaat station Zwolle aandoen, krijgen het de komende tijd flink voor de kiezen. Het station gaat eind februari voor negen dagen deels op slot, en in de zomer zelfs zestien dagen.,,Dit wordt een topprestatie voor de reiziger,’’ zegt Freek Bos, beleidsmedewerker van reizigersorganisatie Rover.

In totaal staan dit jaar 36 zogenoemde treinvrije dagen op het programma. Dat begint binnenkort als tussen zaterdag 24 februari en maandag 5 maart aan de busbrug wordt gewerkt ten westen van het station. Dat betekent dat reizigers van en naar Amersfoort, Lelystad en Kampen de route deels per bus af moeten leggen.

In de zomer wordt er ook flink aan het spoor gewerkt. Dan gaat het station liefst zestien dagen op slot. In die periode wordt er gewerkt aan wissels, sporen, perrons en beveiliging. Het werk is nodig voor de spooruitbreiding Zwolle-Herfte, nu nog een knelpunt. Door hier extra sporen aan te leggen, hoeven treinen van en naar Emmen of Meppel straks niet meer op elkaar te wachten. Zo wordt Zwolle als belangrijk overstapstation beter benut, aldus Prorail.

Cliché

Dinsdagmiddag presenteerde Prorail betrokkenen als hogeschool Windesheim in een lange sessie in de Nieuwe Buitensociëteit wat er het komende jaar allemaal gaat gebeuren. Reizigersorganisatie Rover kan zich  in elk geval in de plannen vinden. Bos: ,,Het klinkt cliché, we moeten door een zure appel heen bijten. Reizigers moeten zich constant laten informeren over dienstregelingen. Maar als het werk klaar is hebben we goud in handen. Voor de reizigers van en naar diverse windstreken een flinke verbetering.’’

Zwolle is na Utrecht het tweede spoorknooppunt van Nederland. Treinen komen hier vanuit acht richtingen en het aantal reizigers op werkdagen bedraagt 60.000. Steeds meer treinreizigers stappen in Zwolle op de trein of maken er een overstap. Daar wil ProRail de dienstregeling op aanpassen en maakt daarom het stationsgebied en de sporen in de omgeving klaar voor de toekomst. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle