Volledig scherm
© Rob Voss

Tbs voor brandstichtingen in Zwolse gevangenis

Tot twee keer toe brak er brand uit in de cel van een 34-jarige man in de Zwolse gevangenis. Voor de beide brandstichtingen kreeg hij donderdag tbs met dwangverpleging opgelegd.

,,Er zaten monsters in mijn cel'', zou Albert H. uit Assen na de tweede brand in november 2016 gezegd hebben. Die brand werd snel geblust maar het de brand in zijn cel op 26 juli dat jaar was ernstiger. De brandweer rukte uit en een deel van de penitentiaire inrichting in Zwolle moest ontruimd worden. Het was H. die beide branden stichtte, zo oordeelde de rechtbank.

Bij die eerste brand was er sprake van levensgevaar voor andere gedetineerden. De ernst van de feiten rechtvaardigt een langdurige celstraf, zei de voorzitter donderdag. H. leidt echter aan schizofrenie en wordt momenteel al behandeld. 

Herhaling

Een deskundige zei op de zitting dat een terugkeer in de maatschappij voor H. niet te verwachten is. Als hij onbehandeld terugkeert in de maatschappij achtten deskundigen de kans op herhaling als zeer groot. Dat maakt dat de rechtbank komt tot een tbs met dwangverpleging. Dit was ook wat het Openbaar Ministerie geëist had.

In samenwerking met indebuurt Zwolle