Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Tientallen organisaties krijgen uitstel van betaling in Zwolle

Zo'n dertig ondernemers, organisaties en verenigingen in Zwolle hebben al uitstel van betaling gekregen van de gemeente Zwolle. Het is een van de maatregelen die Zwolle treft om de stad door de coronacrisis te loodsen. Culturele organisaties die subsidie krijgen en toch in de knel raken kunnen ook bij de gemeente aankloppen.

De gemeente kwam eind vorige week met een pakket aan noodmaatregelen nu met name ondernemers de stilgevallen samenleving in hun portemonnee voelen. Zo worden de precariobelasting (voor bijvoorbeeld een terras op gemeentegrond) voor horecaondernemers en marktgelden tot 1 september niet geïnd. Het gaat vooralsnog wel om uitstel en niet om afstel.

Inmiddels zijn ongeveer dertig aanvragen om uitstel van betaling van openstaande facturen door de gemeente gehonoreerd. Hieronder vallen geen sportverenigingen.

Honderden aanvragen om uitstel

Ook voor de gemeentelijke belastingen kan een beroep worden gedaan op uitstel van betaling. De aanslag voor belastingen op onroerend goed, rioolheffing, toeristenbelasting en afvalstoffenheffing ging in februari de deur uit. Bedrijven en zzp'ers kunnen zich voor uitstel melden bij het GBLT, de organisatie de de belastingen int. Na een week zijn daar ruim 900 aanvragen binnengekomen; onduidelijk is nog hoeveel daarvan uit Zwolle komen.

Organisaties die recht hebben op gemeentelijke subsidie, krijgen die gewoon uitbetaald. Toch kan het zijn dat financiële problemen ontstaan als gevolg van de strenge maatregelen rondom bijvoorbeeld evenementen. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat die organisaties contact op kunnen nemen om in gesprek te gaan. ‘Wij gaan dan samen met hen bekijken of en hoe wij een helpende hand kunnen bieden'.

Informatie op de website

Voorlopig is de website van de gemeente de plek waar alle informatie op komt te staan. Er is ook een telefoonnummer beschikbaar voor ondernemers met vragen: 038 498 32 66. De betreffende website: www.zwolle.nl/coronainfo-ondernemers.

  1. Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobilist A. door rood?
    PREMIUM

    Dodelijke botsing Zwolle ‘kent alleen maar verliezers’. Maar reed automobi­list A. door rood?

    ,,Meneer was misschien niet van plan ons leven te verpesten. Maar hij moet wel realiseren wat hij ons heeft afgenomen.’’ De zoon van een 69-jarige Zwollenaar die in januari 2019 omkwam bij een verkeersongeval, las donderdag in de rechtbank geëmotioneerd een verklaring voor. Plaatsgenoot Ahmed A. (29) reed het slachtoffer met zijn auto aan. Justitie vindt hem schuldig en eist een werkstraf.

In samenwerking met indebuurt Zwolle