Volledig scherm
Station Zwolle. © Sander Lindenburg

Treinverkrachter moet nog andere straf uitzitten

De 23-jarige Adam V.B. uit Vleuten, die een celstraf moet uitzitten voor het verkrachten van een 12-jarig meisje in een trein, heeft nog een andere celstraf openstaan. Dat bevestigt zijn advocaat Herman Ligtenberg.

Afgelopen vrijdag kreeg V.B. een celstraf van vijf jaar opgelegd omdat hij een meisje van 12 jaar verkrachtte in een wagontoilet van een trein. Die trein vertrok uit Zwolle. De straf viel hoger uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat V.B. drie van de vier zittingen niet kwam opdagen, terwijl de rechter hem telkens bij het proces wilde hebben, liet onder meer de straf hoger uitvallen.

In 2016 kreeg V.B. al een taakstraf opgelegd, die hij echter nooit voltooide. Afgelopen augustus werd deze straf omgezet naar een 10 dagen durende celstraf, omdat de termijnen om de taakstraf uit te voeren verlopen waren. V.B. kreeg de taakstraf voor een diefstal, zegt zijn advocaat.

Spanje

De man uit Vleuten verblijft zeer waarschijnlijk in Spanje. Vanaf 1 december moet hij zijn straf voor de verkrachting uitzitten, mocht hij niet in hoger beroep gaan. De familie van het slachtoffer is bang dat V.B. doorreist naar Marokko en zo zijn straf ontloopt. Hij heeft een Marokkaanse achtergrond en familie wonen in het land. Met Marokko heeft Nederland geen uitleveringsverdrag.

Advocaat Ligtenberg geeft aan dat V.B. in augustus niet opgepakt kon worden voor de vervangende celstraf, omdat hij toen al in het buitenland zat. ,,Zijn reis naar het buitenland had, terwijl de verkrachtingszaak liep, met die celstraf dus niet voorkomen kunnen worden.''

De man is ook veroordeeld voor de vervaardiging en het bezit van kinderporno. Hij maakte beelden van een 14-jarig meisje dat enige dagen bij hem thuis verbleef.

In samenwerking met indebuurt Zwolle