Volledig scherm
Dode vissen werden zondag en maandag in kruiwagens afgevoerd. © Frans Paalman

Twee weken niet hengelen in Zwolse vijver na massale vissterfte

Leden van Hengelsportvereniging Zwolle mogen nog twee weken lang niet vissen in de vijver aan De Dobbe. Het waterleven heeft de tijd nodig om te herstellen van het zuurstoftekort en de massale vissterfte van afgelopen weekeinde. 

Het bestuur van de visvereniging meldt dat de rust teruggekeerd is aan De Dobbe. Het waterpeil stijgt, waardoor er meer zuurstof in de vijver komt. Ook de aangesloten Wavinvijver profiteert hiervan. 

Stress

'Natuurlijk verscheurde het ons vissershart bij het zien van alle dode vis die geruimd moest worden, maar we konden niet meer doen dan we hebben gedaan. Met het waterschap zullen we het gebeuren evalueren, om het in de toekomst te voorkomen. Aan onze leden vragen we om de komende twee weken niet te vissen aan De Dobbe. Laat alles even tot rust komen, want de vissen zijn al genoeg gestrest', schrijft het bestuur. 

Omwonenden van de vijver in de wijk Aa-landen trokken afgelopen weekeinde aan de bel toen ze ineens dode visser zagen drijven. Toegesnelde leden van de Zwolse hengelsportvereniging troffen een waar slagveld aan. Zeker dertig kruiwagens vol gestikte vissen werden afgevoerd. Een gebrek aan zuurstof, doordat er afgelopen weken water weggepompt is uit de vijver, werd de vissen fataal. 

Rova

De secretaris van de visclub liet dinsdag in deze krant al weten het zonde te vinden 'dat er door instanties zo veel water uit is gepompt om bomen en planten te besproeien'. Volgens een woordvoerder van Rova is haar organisatie gestopt met water uit De Dobbe halen toen het waterschap hiertoe opdracht gaf. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle