Volledig scherm
Zo zien de portretten van Egbertus Vos de Wael en zijn echtgenote Johanna Maria van Sonsbeeck er nu uit. Ze staan in depot bij de gemeente Zwolle en zijn dringend aan restauratie toe. © Diederik van Sonsbeeck

Van stoffig depot in Zwolle naar landhuis in Heino: deze portretten komen eindelijk weer thuis

Diederik van Sonsbeeck heeft het eindelijk voor elkaar: de portretten van twee verre voorouders keren terug naar de plek waar ze ooit gehangen hebben, huize De Gunne in Heino. 

Jarenlang lagen ze in het kunstdepot van de gemeente Zwolle zonder het daglicht te zien. Van Sonsbeeck wilde ze dolgraag kopen, maar dat zat er niet in. Nu is er een compromis bereikt: hij krijgt de schilderijen in bruikleen en mag ze ophangen in huize De Gunne, waar hij woont. 

Burgemeester

Egbertus Vos de Wael (1713-1784) en Johanna Maria van Sonsbeeck (1728-1779), in 1986 aangekocht, waren voorname inwoners van Zwolle. Hun zoon Gerardus Everhardus Vos de Wael (1749-1830) werd later burgemeester, evenals hun kleinzoon Arnoldus Johannes Vos de Wael (1787-1859). Huize De Gunne was hun zomerverblijf.

Restaureren

De gemeente Zwolle kocht de schilderijen ooit van een particulier, maar ze waren in slechte staat en belandden in het depot. Toen Diederik van Sonsbeeck het bestaan van de portretten ontdekte, nam hij meteen contact op met de gemeente met de vraag of hij ze mocht kopen. Hij wilde ze desgewenst ook wel restaureren.

Verkopen was geen optie voor de gemeente, maar bruikleen voor lange tijd wel. Woensdag worden de portretten overgedragen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle