Volledig scherm
Foto Frans Paalman

Video | XXL-bus voor vervoer naar Deltion

ZWOLLE - Vanaf 9 januari wordt een bus van 21 meter ingezet op lijn 9, de overvolle buslijn van het station naar het Deltion College. Die kan 200 passagiers tegelijk vervoeren.

Het gaat om een proef voor de maand januari, in combinatie met een andere halteplaats voor lijn 9. Nu stappen studenten in op het plein voor het station. Na de kerstvakantie stopt lijn 9 aan de overkant van de weg, aan de zijde van Starbucks en de Abn Amrobank. Vervoerder Syntus, de provincie, de gemeente en Deltion bekijken eind januari of de maatregelen effect hebben. Is dat het geval, dan komen er nog acht 'XXL-bussen' bij en blijft de halteplaats in stand totdat het busstation naar de andere kant van het station verhuist. Consequentie van de verplaatsing van de halte is dat alle passagiers voor lijn 9 moeten oversteken. Bij het zebrapad over de Oosterlaan staan nu al verkeersregelaars, maar er worden er vanaf 9 januari nog meer ingezet.

Het vervoer van Deltionstudenten naar hun school in Holtenbroek zorgt dagelijks voor chaotische en onveilige taferelen bij het station. Vooral 's ochtends is het dringen voor een plek in de bus. De betrokken partijen zoeken al geruime tijd naar een oplossing.

Volledig scherm
Een dagelijks beeld voor het Zwolse station: leerlingen verdringen zich om in de bus naar school te komen. foto Frans Paalman
Als proef gaat vanaf 9 januari een XXL-bus rijden tussen het station van Zwolle en het Deltion College. De bus is 21 meter lang en heeft een capaciteit van 200 passagiers.

In samenwerking met indebuurt Zwolle