Volledig scherm
Spandoek buiten het hoofdkantoor van Vitens tijdens een stil protest in juni. © Foto: Marco van den Berg

Vitens-medewerkers staken voor nieuw cao

Medewerkers van waterbedrijf Vitens in Zwolle leggen op maandag hun werk neer.

Ze staken voor een nieuw cao en de loonsverhoging van 2,5% per jaar die daarbij hoort. Het vorige cao verliep een jaar geleden. Vitens en andere waterbedrijven zijn er sindsdien niet in geslaagd om nieuwe afspraken met hun personeel te maken. Met een ludieke protestlunch op de stoep van het hoofdkantoor gaan de Vitens-medewerkers om meer salaris vragen. Ook willen ze dat het bedrijf afspraken nakomt over het in vaste dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking.

De kraan gaat niet dicht door de staking, benadrukt woordvoerder Brenda Heidinga van vakbond FNV Publiek Belang. ,,Water is een eerste levensbehoefte en Vitens is wettelijk verplicht om dat te blijven leveren.” Wel kan het bedrijf meer acties verwachten als er geen antwoord op het eisenpakket van de stakers komt.

  1. Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’
    PREMIUM
    interview

    Eigenaar Zwolse coffeeshop De Pijp begrijpt angst uit de buurt: 'Nu ga ik me bewijzen’

    Of hij er nog wel zin in heeft, vragen we coffeeshophouder Roy Lensink (42). Hij haalt zijn schouders op. ,,Ja hoor, nu wel weer.’’ De weg naar de opening van de vijfde Zwolse coffeeshop De Pijp was een lange, met bovendien veel hobbels. En dan te bedenken dat Wezeper Lensink al jarenlang met dit idee rondloopt. In Assendorp werd hem de deur gewezen en ook een ander pand ging op het laatste moment niet door. ,,Het was een lange strijd.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle