Het pand van Dealer Auto Zwolle krijgt binnenkort weer een kerktorentje op het dak.
Volledig scherm
PREMIUM
Het pand van Dealer Auto Zwolle krijgt binnenkort weer een kerktorentje op het dak. © Frans Paalman

Waarom er een kerktoren op het dak van een autobedrijf in Zwolle komt

In 1934 opende in Zwolle een pand als noodkerk, voor de gereformeerden in de wijk Berkum. In 1971 kochten Henk en Jenny Willems de kerk en bouwden het om tot autohandel. Nu, zo’n vijftig jaar later, is het tijd om het pand waarin nu Dealer Auto Zwolle zit, in ere herstellen: mét een kerktoren.

,,Mijn ouders hebben de oorspronkelijke toren laten slopen, nadat de aannemer in de jaren 70 concludeerde dat hij verrot was. Overigens waren de materialen waarmee gebouwd werd ook niet van hoge kwaliteit, het ging immers om een noodkerk. Het was daarom niet nodig om te bouwen met hele duurzame materialen. Het slopen van de toren werd dus als logische stap gezien”, vertelt Marjan Willems, dochter van het echtpaar Willems, die de zaken rondom de bouw regelt.

  1. Tomy (40) overleed na hardhandige aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’
    PREMIUM
    VIDEO

    Tomy (40) overleed na hardhandi­ge aanhouding in Zwolle, zijn broer reageert geschokt: ‘Wat George Floyd is overkomen is heel herkenbaar’

    Hij schreeuwt. Vijf mannen zitten op hem, een agent zet een knie in zijn rug, een ander duwt zijn schoen op zijn hoofd. Kort na de hardhandige aanhouding in Zwolle overlijdt Tomy Holten (40). Zijn broer voelt herkenning tijdens de massale protesten tegen racistisch politiegeweld de afgelopen week. De rijksrecherche onderzoekt of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat leidde tot zijn dood.

In samenwerking met indebuurt Zwolle