Volledig scherm
Op het terrein waar het Lankhorstgebouw stond, het kantoor vand e voormalige Fenix zeepfabriek, komt een complex met 27 appartementen voor één- en tweeverdieners. © Frans Paalman

Weg vrij voor bouw appartementen aan Lankhorst in Zwolle

Met een bestemmingsplanwijziging voor de ‘Lankhorstlocatie’ in de Kamperpoort in Zwolle maakt het college van B en W de weg vrij voor de bouw van een appartementencomplex van 27 appartementen voor één- en tweeverdieners. 

De Lankhorstlocatie, op de hoek van de Lijnbaan en de Fenixhof, ligt sinds 2009 braak. Tot die tijd stond daar het Lankhorstgebouw, het kantoor van de voormalige Fenix zeepfabriek. Het gebouw was vernoemd naar zijn Zwolse architect.

Vernieuwing Kamperpoort

'Herontwikkeling van de Lankhorstlocatie past goed in de vernieuwing van de Kamperpoort, die is ingezet in 2004', schrijft B en W in een persberricht. 'De nieuwbouw draagt bij aan een stedelijke gevelwand richting binnenstad en komt als woongebied in directe verbinding met de Hoogstraat en het Katwolderplein'.

Bijzonder gebouw

In het geldende bestemmingsplan Kamperpoort was ‘wonen’ op deze locatie niet toegestaan. Evenmin mocht er hoger dan 8 meter worden gebouwd, terwijl het appartementencomplex van vijf bouwlagen 15 meter hoog wordt. De rooilijn van het gebouw wordt iets van de weg gelegd, waardoor het gebouw in het groen komt te staan. Door deze positionering en door de architectuur, keert op de locatie een bijzonder gebouw terug.

In samenwerking met indebuurt Zwolle