Werknemers Scania zijn overwerk zat: 'mensen in ploegendienst altijd de dupe'

VideoPersoneel van Scania heeft vanmiddag in Zwolle met steun van FNV en CNV zo'n 1600 handtekeningen bij manager Betsie Grube ingeleverd. Daarmee geven ze aan dat ze het vele overwerk binnen het vrachtwagenproductiebedrijf zat zijn. 

Druppel die de emmer deed overlopen was dat veel werknemers plotseling op pinksterzaterdag stonden ingepland om te werken, terwijl ze juist een lang weekend met gezin op het programma hadden staan. De FNV kwam daarop direct in actie. ,,Het overwerk krijgt hier een veel te structureel karakter", zegt Marijn van der Gaag, woordvoerder van FNV. ,,We zouden met Scania een gesprek hebben over oplossingen, maar dat hebben ze gecanceld. En prompt overwerk op de zaterdag voor Pinksteren aangekondigd. Toen sloeg de vlam in de pan."

Petitie

Het resulteerde in een petitie, en die werd door 1600 van de 2000 medewerkers ondertekend. De hele lijst is vanmiddag door het personeel aangeboden bij Grube, die ze voor het kantoor aan de Russenweg onder applaus in ontvangst nam. En zich daarna richtte tot de menigte. ,,Jullie mogen van mij aannemen dat we er alles aan doen de situatie ten goede te keren. Wij realiseren ons dat het zwaar is in de avonden en op zaterdag te werken. Maar op dit moment zien we geen andere mogelijkheid. Wel wordt koortsachtig gewerkt om tot een normale situatie te komen."

Volledig scherm
Werknemers van Scania luisteren naar vakbondsman Marijn van der Gaag van FNV. © Frans Paalman

'Lekker achterover zitten'

Volgens Wim Roddeman (60) uit Olst is dat hard nodig. Hij werkt al bijna veertig jaar bij Scania, maar dit maakte hij nog niet eerder mee. Roddeman sprak Grube rechtstreeks aan, met tientallen collega's achter zich. ,,Betsie, het zijn altijd de mensen in ploegendienst die moeten overwerken. Die moeten altijd de kar trekken. En dat wordt besloten door mensen die 's avonds lekker achterover kunnen zitten." Grube snapte het punt. ,,Maar ik kan je verzekeren dat aan 'de andere kant' ook wordt overgewerkt." 

FNV hoopt binnenkort opnieuw met het bedrijf om tafel te zitten, en denkt dat het signaal duidelijk is. Van der Gaag: ,,Scania kan zich nu niet meer verschuilen. Bijna het complete bedrijf vindt dat er sprake is van overmatig overwerk."

Volledig scherm
Werknemers van Scania luisteren naar vakbondsman Marijn van der Gaag van FNV. Ze hebben het gehad met het vele overwerk en voeren actie bij het kantoor in Zwolle. © Arjan Bosch

In samenwerking met indebuurt Zwolle