Volledig scherm
In elf supermarkten zamelen vrijwilligers van KerstZwolle producten in voor de kerstpakketten. © Bruisfotografie

Wie helpt KerstZwolle om dit jaar nóg meer kerstpakketten voor Zwolse minima te maken?

Vorig jaar dachten ze het maximum bereikt te hebben met 2500 kerstpakketten voor huishoudens in Zwolle die het niet breed hebben. Maar omdat het aantal aanvragen blijft groeien gaat KerstZwolle dit jaar 2750 pakketten samenstellen voor onder meer gebruikers van de Voedselbank en bewoners van de Herberg.

,,Er leven meer huishoudens in Zwolle op het minimum en organisaties weten ons steeds beter te vinden’’, verklaart Sietske van der Herberg van stichting KerstZwolle de toename. Zo’n vijftig maatschappelijke organisaties, kerken en zorginstellingen vragen jaarlijks voor mensen die een laag inkomen hebben, een pakket aan bij KerstZwolle. 

Quote

Dit betekent extra boodschap­pen, extra inzamelen, extra inpakken, extra stompkaar­sen, extra inkopen. Maar we gaan ervoor

Sietske van der Herberg, KerstZwole

Achter deze naam gaat na acht jaar ervaring inmiddels een geoliede machine schuil, die op meer dan 700 vrijwilligers uit de stad kan rekenen. Die staan op 13 en 14 december in ploegendiensten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bij elf Zwolse supermarkten om producten die klanten schenken, in ontvangst te nemen. Vrijwillige koeriers rijden af en aan om al die producten slim op te slaan in het pand van de Voedselbank in Zwolle. Enkele dagen later wacht opnieuw een logistieke monsterklus: het samenstellen van de pakketten. En daarna natuurlijk de verspreiding naar de gezinnen, stellen en alleenstaanden waar het allemaal om te doen is.

Volledig scherm
Het vullen van de pakketten bij de Voedselbank in Zwolle © Bruisfotografie

De organisatie moest zich even flink achter de oren krabben toen bleek dat er dit jaar wéér meer aanvragen waren. ,,Juist omdat we vorig jaar gezegd hadden: 2500 pakketten is echt de grens. Dit is weer 10 procent meer, dat betekent: extra boodschappen, extra inzamelen, extra inpakken, extra stompkaarsen, extra inkopen. Maar we hebben opnieuw naar de logistiek gekeken en we gaan ervoor’’, zegt Van der Herberg.

Koffie en wasmiddel

 Dankzij de gulle giften van de winkelende Zwollenaren komt het grootste deel van de producten binnen. Ook scholen en bedrijven zamelen producten in. En omdat Zwolse bedrijven en instellingen ook geld geven, kan de Stichting KerstZwolle zelf inkopen doen om de pakketten verder aan te vullen. ,,We hebben altijd tekorten. Koffie en wasmiddel bijvoorbeeld hebben we nooit voldoende. We kopen bij om te zorgen dat er in elk pakket ook wat duurdere producten zitten.’’

Inschrijven

Vrijwilligers kunnen zich bij KerstZwolle digitaal inschrijven op een klussenlijst. Het gros van de ‘vacatures’ is inmiddels vervuld, maar de organisatie zoekt nog steeds mensen die twee uurtjes bij een supermarkt willen helpen bij het in ontvangst nemen en sorteren van de spullen. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle