Windesheim in Zwolle geeft afgedankte windmolenwiek tweede leven
Wieken van moderne windturbines zijn licht, oersterk én bestand tegen weer en wind. De kans dat je als passerende automobilist een stuk molenwiek op je dak krijgt, is dus gelukkig minimaal. Maar dat ijzersterke materiaal - composiet, een praktisch onbreekbare verbinding van vezels en harsen - heeft ook een keerzijde: het is niet te recyclen. Dus wat te doen met die joekels van afgedankte rotorbladen?
Delen per e-mail
In dat vraagstuk zetten tientallen techniekstudenten van hogeschool Windesheim in Zwolle de afgelopen jaren hun tanden. Ze deden dat onder leiding van associate lector Albert ten Busschen (53) en leverden het bewijs dat er een tweede leven weggelegd is voor rotorbladen van windturbines. Maar om daar een industriële toepassing van te maken, vereist inspanningen en goede wil bij overheden en de branche.
Plezierjacht
De Zwolse hogeschool heeft al jaren een kenniscentrum rond kunststoftechnologie. Toen Albert ten Busschen vier jaar geleden werd aangetrokken als associate lector, kreeg hij de vraag of hij onderzoek kon doen naar recycling van composiet, dat veel gebruikt wordt in de vliegtuigindustrie, bij de bouw van plezierjachten en bij windturbines. Een actuele vraag, omdat de eerste windmolens alweer aan het einde van hun (economische) levensduur zijn en omdat exemplaren van de eerste generatie nu in rap tempo vervangen worden door nog hogere en betere turbines.
Versnipperen
,,Mijn eerste gedachte was: ‘niet wéér! Omdat er al dertig jaar gesproken wordt over recycling van composieten. Maar dit materiaal kún je niet meer scheiden in de oorspronkelijke bestanddelen. De vezels zitten compleet opgesloten in de kunsthars. Dus gingen we aan de slag met een andere toepassing: versnipperen. We laten het composiet intact en halen het door de shredder om het te verkleinen tot vlokken of stroken, waar alle eigenschappen van het materiaal nog wel in zitten. Die vlokken dienen als versterkingsmateriaal voor nieuwe producten.”
Het zijn toepassingen waarvoor nu vaak tropisch hardhout wordt gebruikt. Dit is net zo sterk
In totaal dertig studenten werkten mee aan de onderzoeken en de toepassingen in nieuwe producten. Bijvoorbeeld damwandplanken, die als oeverbeschoeiing gebruikt worden in Flevoland, stootbalken voor de scheepvaart en brugdekplaten. ,,Toepassingen waarvoor nu vaak tropisch hardhout wordt gebruikt. Dit is net zo sterk.” Toch zien sommige critici dit proces als ‘downcyclen‘, het fabriceren van een minder hoogwaardig product dan het oorspronkelijke. ,,Maar dat is nog altijd beter dan storten of verbranden. Dat zijn nu de enige opties”, vindt Ten Busschen.
Kansen
De toepassingen die in de praktijk zijn gebracht door de Windesheim-studenten zijn kleinschalig. Maar, zegt Ten Busschen, ook op industriële schaal is het mogelijk. ,,Wij hebben laten zien dat het kan en dat er een kwalitatief goed product mee te maken is. Het is nu aan de branche en de overheden om hier werk van te maken. Grote opdrachtgevers, zoals waterschappen, kunnen bijvoorbeeld besluiten om in de aanloopfase een hogere inkoopprijs voor dit product te accepteren, zodat de branche kansen krijgt om het industrieel te gaan ontwikkelen.”
Het project was genomineerd voor de RAAK-award voor toonaangevend praktijkonderzoek door hogescholen. Windesheim won de prijs niet, maar krijgt wel subsidie voor vervolgonderzoek. En Ten Busschen en zijn team hebben de bakens inmiddels verzet naar een volgend afvalprobleem: ,,Huishoudelijk kunststofafval dat niet gerecycled kan worden, het zogenoemde mixed plastic. Denk aan boterhamzakjes, shampooflessen en bakjes van vleeswaren of salades.”
Ook hier is versnipperen een optie. ,,Door die massa te verwarmen, ontstaat een soort schuim met een schokdempend en isolerend effect. Met een goed omhulsel zien we mogelijkheden voor bijvoorbeeld vangrails of in de woningbouw. Ook de NS heeft interesse voor de toepassing in spoorbielzen.”
Verrassend
Moeite om studenten te vinden die meewerken aan de projecten heeft Ten Busscher niet. ,,Verrassend veel studenten zijn hiervoor gemotiveerd. In de tijd dat ik werd opgeleid, speelden thema's als duurzaamheid en circulariteit nog helemaal niet. Deze studenten hebben daar erg veel interesse in. Zij zijn gewetensvoller en meer gericht op maken van producten die herbruikbaar zijn.”
Verder in het nieuws
-
Weekendtips: strobaalklauteren of toch naar een vroege kerstmarkt?
Bent al helemaal klaar met Sinterklaas, de kleur van het paard en pakjesavond? Dan hier wat tips om het weekeinde gezellig door te komen als je niet maar een doel hebt: een kerstboom bemachtigen. Van strobaalklauteren tot racen met fourwheeldrives en diepzinnigheden bij een Brechtfestival, alvast een lekker kerstmarkt. Of als je er niet uit wilt gewoon een tip wat te doen met alle overgebleven pepernoten? -
PREMIUM
Dubbeldekker naast rails in Zwolle: hoe makkelijk ontspoort een trein eigenlijk?
Een lege dubbeldekker trein is donderdagavond naast het spoor beland net buiten station Zwolle. ProRail is tot het middaguur vrijdag beziggeweest om de wielen weer op de rails te krijgen. Er zaten geen passagiers in de trein toen het ongeval gebeurde. Hoe makkelijk is het eigenlijk om naast de rails terecht te komen? ProRailwoordvoerder Rene Vegter legt het uit. -
ProRail druk met ontspoord treinstel op station Zwolle
ProRail is al de gehele ochtend druk met een ontspoorde trein in Zwolle. Bij het rangeren is een van de wielen naast de rails terecht gekomen. Er zaten geen passagiers in de NS-trein. Reizigers hebben geen hinder van de ontspoorde trein. -
PREMIUM
video Het grote graven is begonnen: de ene na de andere zandauto doet station Zwolle aan
,,Komt er weer eentje.’’ De verkeersregelaars bij het Stationsplein in Zwolle maken zich gereed en schuiven de bouwhekken aan de kant. De grote zandauto die op de Westerlaan rijdt hoeft niet eens te stoppen en rijdt zo de bouwplaats op. Hij is net binnen, als een volgeladen zandauto het terrein juist weer verlaat. Het grote graven voor de fietsenkelder is begonnen. -
PREMIUM
video Overleden Carla vaart nog één keer over de Zwolse grachten: ‘Ze was een enorme vechter’
Op haar zeventigste verjaardag overleed Carla Klompenmaker vorige week, tot onuitsprekelijk verdriet van haar man Henk. Zaterdag maakt hij voorafgaand aan de crematie een tocht over de Zwolse gracht, zodat Carla nog één keer langs haar lievelingsplekjes vaart. ,,Dat ik dit nog voor haar kan doen is onwaarschijnlijk mooi.”
-
Hagenaar (22) opgepakt voor diefstal Clio die vermoedelijk bij Zwolse schietpartij is gebruikt
In Den Haag is een 22-jarige man opgepakt die wordt verdacht van diefstal van de rode Renault Clio die waarschijnlijk is gebruikt bij de schietpartij aan de Klooienberglaan in Zwolle, op 26 oktober. De auto werd kort daarna uitgebrand aangetroffen aan de IJsselcentraleweg in Zwolle-Zuid. -
Dierenweide Zwolle heropent als konijnenknuffelfarm: ‘Hier kunnen kinderen even vergeten dat ze ziek zijn’
Er komen kippen, geiten, cavia’s en pony’s maar vooral: heel veel konijnen. Buurtboerderij De Ramshorst aan de Hogenkampsweg in Zwolle wordt omgetoverd tot een konijnenknuffelfarm waar ook zieke kinderen met elkaar in contact kunnen komen. -
video Zoektocht naar vermiste matroos (35) op IJssel na één dag gestaakt: gebied te groot
De zoektocht naar een 35-jarige matroos die gisterochtend op de IJssel overboord sloeg van een schip, is gestaakt. De man is nu opgegeven als vermist, meldt de politie.
In samenwerking met indebuurt Zwolle