Softwaregigant Microsoft lanceerde in 2009 op hun Nederlandse hoofdkantoor op Schiphol het besturingssysteem Windows 7. Het was de opvolger van het veel bekritiseerde Windows Vista, dat nog geen drie jaar op de markt was. Het systeem is inmiddels verouderd.
Volledig scherm
Softwaregigant Microsoft lanceerde in 2009 op hun Nederlandse hoofdkantoor op Schiphol het besturingssysteem Windows 7. Het was de opvolger van het veel bekritiseerde Windows Vista, dat nog geen drie jaar op de markt was. Het systeem is inmiddels verouderd. © ANP

Zeker zes gemeenten in deze regio werken nog met verouderd, risicovolle Windows 7

UpdateGemeenten Apeldoorn, Kampen, Lelystad, Voorst, Zutphen en Zwolle werken (deels) nog met het verouderde computerbesturingssysteem Windows 7. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur en AG Connect onder vijftig gemeenten in Nederland en een aanvullende enquête van deze krant.

De gemeenten werd in de enquêtes gevraagd of zij nog werken met besturingssysteem Windows 7 dat sinds januari van dit jaar niet meer wordt ondersteund met beveiligingsupdates. Volgens experts is dit verouderde systeem daardoor bij veel thuiswerksituaties (zoals nu, tijdens de coronacrisis) risicovol.

Cybercrime

Aan gemeenten die nog wel werken met Windows 7, werd de aanvullende vraag gesteld of zij Windows 7 nog door Microsoft laten updaten.

Experts zijn overigens van oordeel dat Windows 7 een verouderd besturingssysteem is dat gevoelig blijft voor cybercrime, ook na updates. Cybercrime neemt tijdens de coronacrisis een vlucht.

Lelystad

Uit de enquête van Binnenlands Bestuur en AG Connect blijkt dat Lelystad en Zwolle gebruik maken van Windows 7, dat zij nog wel laten updaten.

Een woordvoerster van de gemeente Lelystad merkt op: ,,Wij werken echter voor meer dan 99% met Windows 10 systemen, slechts een paar machines draaien, met update patches, op Windows 7. En die hebben geen directe verbinding met internet.’’

Zwolle

De gemeente Zwolle laat weten dat alle PC’s en 1.400 (virtuele) werkplekken met Windows 7 medio 2020 zullen overstappen op Windows 10. ,,Daarnaast worden er veel aanvullende maatregelen getroffen om de beveiliging van onze systemen op orde te houden.’’

Ook worden volgens hem alle medewerkers getraind in veilig computer- en internetgebruik en wordt daarop ook strikt toezicht gehouden.

Kampen en Voorst

Uit de enquête van deze krant blijkt dat ook de gemeenten Apeldoorn, Kampen, Voorst en Zutphen gebruik maken van het verouderde besturingssysteem, en zelfs zonder updates.

Het gaat daarbij in Kampen volgens een gemeentewoordvoerster om zestig laptops waarvoor een overstap op Windows 10 in voorbereiding is.

Voorst meldt dat alle standaardwerkplekken en laptops niet meer werken op Windows 7, maar dat er nog elf PC’s zijn die dat wel doen. ,,Die worden binnenkort overgezet naar Windows 10.’’

Apeldoorn en Zutphen

Bij Zutphen gaat het om ‘maximaal vijf notebooks als thuiswerkplek’. ,,Thuiswerken hierop gebeurt uitsluitend via de beveiligde citrix-omgeving. Wij gaan deze notebooks zo snel mogelijk upgraden naar Windows 10, maar waarschijnlijk pas als de coronacrisis geluwd is’’, aldus een gemeentewoordvoerster.

De gemeente Apeldoorn laat weten dat zij nog 35 werkstations hebben die zonder updates draaien op Windows 7. ,,Maar een vervangingstraject is gaande.’’

Geen mededelingen

Een aantal gemeenten in het verspreidingsgebied van de Stentor heeft (nog) geen reactie gegeven. Sommigen willen dat ook niet, zoals Berkelland. ,,Wij doen geen mededelingen over individuele componenten uit onze ICT infrastructuur of maatregelen die we treffen’’, aldus een woordvoerder.

Gemeenten die niet reageren zouden dit kunnen doen om risico’s voor informatiebeveiliging te beperken, schrijft Binnenlands Bestuur in een artikel over haar enquête.

Gemeenten die niet meer werken met Windows 7

Uit de enquête van de Stentor blijkt dat de volgende gemeenten in ieder geval niet meer met het verouderde Windows 7 werken: Brummen, Dalfsen, Deventer, Dronten, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Noordoostpolder, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst en Zeewolde.

In samenwerking met indebuurt Zwolle