Volledig scherm
Isala Zwolle © Frans Paalman

Ziekenhuis Isala Zwolle in middenmoot, vaatchirurgie laat punten liggen

Ziekenhuis Top 100Ziekenhuis Isala in Zwolle staat in de jaarlijkse Ziekenhuistop 100 in de middenmoot. Het eindigt op de vijftiende plaats in de lijst van 26 topklinische ziekenhuizen.

Isala in Zwolle heeft het beleid rond medicatie goed op orde: op de polikliniek worden medicijnen elektronisch voorgeschreven en bij veel kwetsbare patiënten vindt bij opname en ontslag een medicatieoverdracht plaats. Een goed beeld van wat een patiënt slikt voorkomt medische problemen tijdens een ziekenhuisopname en daarna.

Maar het ziekenhuis laat veel punten liggen bij vaatchirurgie. De helft van de patiënten moet langer dan drie weken wachten op een ingreep om een vernauwde halsslagader te verhelpen, terwijl een snelle ingreep een (nieuw) infarct kan voorkomen. Het percentage patiënten dat na zo'n ingreep een beroerte krijgt of overlijdt ligt er met 6 procent hoger dan gemiddeld. Dat geldt ook voor het percentage patiënten dat complicaties krijgt na het verhelpen van een verwijde buikaorta.

Lees verder onder de kaart.

Oncologie

Isala haalt veel punten bij oncologie. Het voldoet aan het minimumaantal operaties bij prostaat- als darmkanker, maar haalt dat niet bij blaaskanker. Patiënten met borst- of eierstokkanker kunnen snel aan hun behandeling beginnen en het ziekenhuis meldt weinig complicaties na oncologische operaties.

Complicaties na veelvoorkomende operaties zijn er wel: Isala rapporteert een bovengemiddeld percentage complicaties na een galblaasverwijdering, met het percentage complicaties na het plaatsen van een heup- of knieprothese zit het ziekenhuis bij de tien procent slechtst scorende ziekenhuizen.

Isala-woordvoerder Karina Koopman reageert: ,,Isala verbetert continu haar zorg. We vinden het belangrijk dat we van de cijfers leren: wat gaat goed en waar moeten we mee aan de slag, zodat we onze patiënten steeds betere zorg kunnen geven. Onze zorgprofessionals maken daarom voortdurend verbeterplannen. We zien dat dat vruchten afwerpt. Zo zien we bijvoorbeeld dat in 2018 de wachttijden voor de behandeling van een vernauwde halsslagader inmiddels sterk verbeterd zijn.''

In samenwerking met indebuurt Zwolle