Volledig scherm
De Scholtensteeg in Zwolle. © Freddy Schinkel

Zonnepanelen op talud Scholtensteeg bij Stadshagen

Coöperatie Blauwvinger Energie wil ongeveer een hectare aan zonnepanelen plaatsen op het talud aan de Scholtensteeg, net buiten Stadshagen. Het moet de aanzet zijn voor een veel groter panelenplan voor dit soort hellingen.

De zonnecollectoren worden geplaatst in de richting van 's-Heerenbroek. Dorpsbewoners hoeven zich volgens Blauwvinger Energie-voorzitter Kees de Vries geen zorgen te maken. ,,Ze krijgen er geen last van door de hoek waarin de panelen komen te liggen." De Vries haast zich te zeggen dat het plan nog niet in kannen en kruiken is, maar de intentie is zeer serieus. ,,Het is een plan in ontwikkeling. In welke vorm het er komt en hoe groot het wordt, is nu onderwerp van gesprek." Blauwvinger Energie werkt hiervoor samen met energieleverancier GreenChoice. In het gunstigste geval is het zonnetalud er in 2019. 

Huurhuizen

De zonnepanelen moeten komen op de dijk langs de Hasselterweg. Het gaat om het deel ten zuiden van het tankstation, tegen de grens met de gemeente Kampen. Dit is hetzelfde gebied als waar de gemeente Zwolle 106 tijdelijke huurhuizen wil laten verrijzen. Dat plan valt slecht bij inwoners van buurdorp 's-Heerenbroek. Voorzitter Alex Kroeze van Dorpsbelangen 's-Heerenbroek kent het plan voor de zonnepanelen nog niet, maar heeft wel meteen een suggestie voor De Vries: ,,Laat ik vooropstellen dat alles wat je daar doet op z'n minst met je buurgemeente Kampen besproken moet worden. Als er toch zonnepanelen komen, leg dan meteen de hele groenstrook ook vol, dan hoeven die huizen er ook niet meer gebouwd te worden."

Wegen en sporen

Als het aan Blauwvinger Energie ligt is het Scholtensteegplan slechts de aanzet voor een veel groter project om taluds langs wegen en sporen vol te leggen met zonnepanelen. Inwoners kunnen mede-eigenaar worden van de collectoren. Extra interessant voor mensen die zelf niet de mogelijkheid hebben om zonnepanelen op of bij hun huis te leggen, denkt De Vries. De gemeente Zwolle schat in dat er in totaal voor twintig hectare aan zonnepanelen op taluds geplaatst kan worden.

Voor de Zwolse coöperatie is de Scholtensteeg het eerste grote project waarbij ze zelf de leiding heeft. Een ander omvangrijk plan waarin ze meedoet, is de komst van het zonneveld De Weekhorst in Harculo. Blauwvinger Energie wordt voor tien procent eigenaar van dat project in Zwolle-Zuid. Het Duitse bedrijf Kronos Solar is daar de initiatiefnemer van.

Lees een interview met Kees de Vries van Blauwvinger Energie op pagina 7

In samenwerking met indebuurt Zwolle