Volledig scherm
Door de storing bleef de verlichting op de ene plek uit, terwijl deze iets verder gewoon brandde. © Frans Paalman

Zwitserse monteur maakt kapotte straatverlichting in Overijssel

De storing in de straatverlichting in een deel van Overijssel en Drenthe is volgens netbeheerder Enexis voorbij. Sinds zaterdagavond gingen op verschillende plekken de lantaarnpalen niet aan.

Een oplossing was niet snel voorhanden. Een centrale zender in een transformatorstation in Zwolle die ervoor zorgt dat lantaarnpalen op tijd aan en weer uit gaan had het begeven. Daardoor brandden duizenden lantaarnpalen in onder meer Kampen, Zwolle, Meppel en Deventer ’s avonds niet, of stonden ze juist de hele dag aan. 

,,We zijn hier met onze monteurs de afgelopen dagen fulltime mee aan het werk geweest’’, zegt woordvoerder Bob Winckels van Enexis. ,,Het was technisch best complex.’’ Er kwam speciaal een deskundige uit Zwitserland over. ,,Hij heeft ons met zijn expertise en met onderdelen kunnen helpen.’’

Uiteindelijk bleek dat er in de centrale zender kortsluiting op de printplaat en de zekeringen was ontstaan. ,,Het punt is eigenlijk  dat het systeem zo betrouwbaar is’’, zegt Winckels, ,,dat we de laatste jaren te weinig vlieguren hebben gemaakt om lastige problemen op te lossen. Een gevolg is dat kennis verschraalt.’’

Het herstel kwam nog net voor het moment dat om 17.45 uur de openbare verlichting weer in werking gesteld werd.

  1. Grote zorgen in Zwolse flat na verwoestende brand: ‘Wat hád er kunnen gebeuren?’
    PREMIUM
    video

    Grote zorgen in Zwolse flat na verwoesten­de brand: ‘Wat hád er kunnen gebeuren?’

    Rookmelders, ja, die hangen er genoeg. ,,Maar dat is toch geen brandmelder? Die ‘brand!’ roept?’’ Keith Pieterse woont in appartementencomplex De Keersluis in Zwolle en is woest over de gang van zaken eerder deze maand. Toen brak brand uit en ging volgens Pieterse van alles mis. De flat is fundamenteel niet voorbereid op dergelijke calamiteiten, claimt de Zwollenaar. Meer bewoners maken zich zorgen.

In samenwerking met indebuurt Zwolle