Volledig scherm
In september komen Europese milieu-experts naar Zwolle, onder meer om over luchtkwaliteit te praten. © ROBIN UTRECHT

Zwolle en regio gastheer van grote Europese milieutop

Zwolle en de regio eromheen worden in september voor even de milieuhoofdstad van Europa. Omgevingsdienst IJsselland verzorgt dan een congres en een werkweek, waarbij 150 experts op het gebied van milieuhandhaving, vergunningverlening en toezicht uit meer dan 30 landen naar Overijssel komen. 

Een hele eer, vindt directeur Pieter-Jan van Zanten van de Omgevingsdienst IJsselland, die elf gemeenten en de provincie bedient. ,,Naast het congres en de inhoudelijke discussies, willen we Zwolle ook op de kaart zetten als conferentiestad. Met de trein ben je in vijf kwartier van Schiphol in het oosten van Nederland. Dat vond 'Brussel' geen probleem. Zwolle heeft daarnaast innovatieve bedrijven en mooie opleidingen. Een kennisstad, in een kennisregio. Dat spreekt aan." 

IMPEL

Met 'Brussel' doelt Van Zanten vooral op IMPEL, dat staat voor 'European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law'. Een netwerk van 36 landen, waarbinnen koepelorganisaties en overheden kennis met elkaar delen hoe milieuregels te handhaven en vergunningverlening te versoepelen. ,,Van de Nederlandse milieuwetgeving wordt ongeveer 80 procent voorgeschreven vanuit Brussel. Dat geldt voor andere landen net zo, en iedereen probeert die wetgeving toe te passen zonder dat het knelt. Dat is soms best lastig, dus komen expertteams regelmatig bij elkaar. Nu in Zwolle. Het precieze programma hopen we binnen enkele weken te kunnen presenteren."

'Erfbetreders'

De Omgevingsdienst IJsselland stuurt nu inspecteurs de regio in om de opgestelde milieuregels te handhaven. 'Erfbetreders', noemt Van Zanten ze. ,,Wij gaan bij bedrijven op de koffie om ze te adviseren. Vervolgens gaan we over in controleren, maar als het nodig is ook in corrigeren. Een mening over de wetten en regels hebben we niet, we voeren ze gewoon uit." Dat doen ze in andere landen ook en opsporingstechnieken en methodes die in Griekenland, Noorwegen of Frankrijk gebruikt worden, kunnen maar zo in Kampen, Dalfsen of Staphorst ingevoerd worden. Of andersom, weet Van Zanten. ,,En dat gaat verder dan een drone die over een dijk vliegt. Als voorbeeld: in Overijssel hebben we van die mooie houtwallen. Met satellieten maken we ieder jaar een foto en dan zie je dat ze geleidelijk verdwijnen. Een inspecteur in het veld ziet dat niet. Dit soort gebruik van 'big data' helpt ons om beter toezicht te houden. Dat hoeft niet iedereen zelf uit te vinden, maar kunnen we binnen Europa wellicht samen verder ontwikkelen."

Luchtkwaliteit

Als actueel thema noemt Van Zanten ook de discussie rondom luchtkwaliteit. Zonder een oordeel te vellen over de Europese normen die daarvoor worden gesteld, constateert de directeur dat het voor landen en steden een hele worsteling kan zijn. ,,Met alleen het weren van auto's in een binnenstad red je dat niet, kan ik je verzekeren. Maar ga je dan ook open haarden verbieden? Of haal je boten uit een gracht? Dat zijn maatregelen die je niet zomaar kunt nemen, waardoor het een zoektocht blijft om toch aan de norm te voldoen. Maar we kunnen elkaar daar bij helpen."

  1. Zwolse maaltijdbezorgsite loopt lekker, maar zoekt nog naar perfectie voordat de rest van Nederland volgt
    PREMIUM

    Zwolse maaltijdbe­zorg­site loopt lekker, maar zoekt nog naar perfectie voordat de rest van Nederland volgt

    Zwollenaren kunnen sinds een paar maanden eten bestellen via een lokaal initiatief. Vanuit de stad wil Zwolle-eet uiteindelijk heel Nederland gaan veroveren. Maar niet voor het concept in Zwolle helemaal perfect is. ,,Dat gaat de goede kant op’’, zeggen de uitbaters van de site. Binnenkort moet het concept met een marketingcampagne breder onder de aandacht worden gebracht.

In samenwerking met indebuurt Zwolle