Zwolle overweegt verhuizing voor onveilige ganzenfamilie

Er gloort hoop voor de onfortuinlijke ganzenfamilie van de Blaloweg. De gemeente Zwolle gaat de dieren mogelijk verhuizen.

Volgens de Dierenambulance Zwolle zijn sinds januari al acht ganzen doodgereden. De dieren steken op hun dooie akkertje de weg over. In de drukte worden ze over het hoofd gezien. Niet alleen bij de Blaloweg, maar ook op de Katerdijk, bij de oprit naar de A28. De familie woont er al jaren. Al vaker is geopperd om iets aan de situatie te doen. Automobilisten moeten soms bovenop de rem. Het is dus ook gevaarlijk voor verkeer.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De bekende ganzenfamilie raakte in de afgelopen weken acht leden kwijt. © Marco van den Berg

De gemeente Zwolle heeft de situatie op het oog, zegt woordvoerster Marieke Stenfert. ,,We gaan onderzoeken of we de ganzen kunnen verplaatsen’’, is het enige wat ze nu weet. Eerder al vertelde Patríck Biesbroûck van Hofganzen Ganzenbescherming Nederland dat elders in het land prima opvangplekken zijn. Als je niets doet, wordt ’t probleem steeds groter, is zijn ervaring.

Broedende zwanen

De gemeente heeft zorgplicht voor deze dieren. Om diezelfde reden zijn er onlangs op verschillende plekken in de stad hekken geplaatst rondom broedende zwanen. Dat gebeurt als ze langs een looppad of dichtbij een speeltuin broeden. ,,De buitenmedewerker van ROVA houdt het in de gaten. Het zijn vaak bekende plekken. Een nieuwe dit jaar is het nest aan het struinpad in Stadsbroek. Daar zitten twee zwanen,’’ zegt woordvoerster Karin Obeijn. Dat broeden duurt zo'n dertig dagen. Daarna kunnen de hekken weg. Ze komen niet overal, legt ze uit. In Stadshagen, bij de kerk aan Sterrenkroos, is ook een nest. Maar dat ligt verscholen. ,,Voetgangers, kinderen of honden lopen daar niet langs.’’ De gemeente wil 't graag horen als er klachten of meldingen over dieren zijn. Dat kan via www.zwolle.nl/melding.

In samenwerking met indebuurt Zwolle