Volledig scherm
De poster voor de documentaire die Martijn van Hese van de Partij voor Cultuur en Jeroen van Doornik, Nachtburgemeester in Zwolle, willen maken. © Partij voor Cultuur

Zwollenaren maken documentaire over nachtburgemeesters

Zwollenaren Martijn van Hese (Partij voor Cultuur) en Jeroen van Doornik (Nachtburgemeester van Zwolle) willen een documentaire maken over het fenomeen nachtburgemeesters. Dat fenomeen rukt op, zeggen zij, niet alleen in Nederland, ook daarbuiten. 

Inmiddels hebben ook steden als Rome, Tokyo, Londen, Parijs en New York een nachtburgemeester. 'Wereldsteden dus, maar ook steden als Vlaardingen, De Beerzen en Woerden hebben er één. De functie wint snel terrein, met toenemende professionaliteit', schrijft Van Hese op Facebook.

'Hoeders van de nacht'

In de documentaire 'In Wakers, de hoeders van de nacht' willen beiden laten zien dat de functie van nachtburgemeester snel aan terrein wint. Ze gaan in op wat de functie van nachtburgemeester inhoudt en wie zij zijn.

Van Hese van 'de grootste onverkiesbare partij van Nederland' en Van Doornik streven naar een grote, kwalitatief hoge productie. Al maanden zijn ze met de voorbereidingen bezig en binnenkort start een crowdfundings-actie. 

Nachtleven

Van Doornik was in 2015 de eerste nachtburgemeester van Zwolle. Hij zet zich in voor een creatief, bruisend en veilig nachtleven in de provinciehoofdstad. ,,Waarom zou cultuur op moeten houden als de zon onder gaat'', gaf hij als statement tijdens zijn aanstelling. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle