Volledig scherm
Het nieuwe zonnepark vanuit de lucht. Op de achtergrond Buitengoed Herfte en rechts de spoorlijn richting Meppel en Emmen, die verbreed wordt. © Torsten Oehme

Zwols zonnepark onder hoogspanning

Energiepark Zwolle staat in de startblokken. Maandag werd het zonnepark bij Herfte, met 15.000 panelen, voor het eerst aangesloten op het energienet. Als de testen allemaal in orde zijn kan het park op korte termijn gaan draaien, zegt mede-initiatiefnemer Jeroen Heethaar van Energiepark Zwolle. 

Hij hoopt dat inwoners van nabijgelegen wijken (Herfte, Berkum) en gebruikers van bedrijventerrein Oosterenk de stroom gaan afnemen. Daarvoor doet het energiepark zaken met energiemaatschappij Van de Bron. ,,Die kan garanderen dat je thuis de energie krijgt die hier opgewekt wordt. Uit je eigen achtertuin dus", aldus Heethaar.

Het 7 hectare grote zonnepark dat 1700 huishoudens van stroom kan voorzien maakt deel uit van het voormalige WEZO-terrein dat enkele jaren geleden werd verkocht aan twee sociale ondernemers. Inmiddels zijn op Buitengoed Herfte verschillende bedrijven gevestigd waar mensen werken die niet mee kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Onder meer in de kwekerij en het restaurant van de Kas van Kaat.

Schapen

Eén deel van het terrein viel enigszins buiten de boot: de strook langs het spoor die voorheen deel uitmaakte van de boomkwekerij van de WEZO. Een lastige plek omdat er hoogspanningsmasten op staan. ,,Daarvoor zochten we een duurzame invulling die aansluit op de rest van het gebied. Die is gevonden met het zonnepark. Eigenlijk wordt de grond nu driedubbel gebruikt: voor hoogspanning en voor zonnepanelen, en daarnaast behoudt het de agrarische functie doordat er een schaapskudde graast op het terrein", aldus Heethaar. ,,Het zonnepark staat los van de rest van de bedrijvigheid, maar uiteraard voorziet het de overige activiteiten straks wel van stroom. Vanwege de hoogspanning mag er geen publiek op het terrein, maar de schaapskooi is straks wel opengesteld voor bezoekers." 

Quote

Dit is energie uit je eigen achtertuin

Jeroen Heethaar, Energiepark Zwolle

Uiteindelijk was het nog een heel gepuzzel om de combi zonnepanelen en hoogspanning te maken, zegt Ad Verbaas van het bedrijf Encon dat de plaatsing van de zonnepanelen heeft begeleid. ,,Je zit met elektromagnetische straling en de hoogspanningsmasten moeten te allen tijde toegankelijk blijven voor onderhoud en calamiteiten. We hebben dus wat ruimte vrij moeten laten.”

Nieuwe zonneparken staan momenteel op verschillende plekken onder druk omdat het energienet te weinig capaciteit heeft om de terug geleverde stroom af te nemen. Dat speelt bij dit park niet, zegt Heethaar. ,,We zijn tweeënhalf jaar geleden al uitgebreid in gesprek gegaan met Enexis en zij hebben er gelukkig rekening mee gehouden door tijdig de benodigde schakelstations ingeregeld, dus in principe is het net helemaal geschikt gemaakt voor dit zonnepark."

Zonnepark bij Windesheim nog in de wacht

Ook ten zuiden van Zwolle, tussen Harculo en Windesheim, is een zonnepark gepland. Dit is ruim 5 hectare groot en kan 4000 huishoudens van energie voorzien. Eind vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord en ondanks bezwaren vanuit de buurt is niemand in beroep gegaan tegen het besluit. ,,Het is dus onherroepelijk geworden”, zegt woordvoerder Jos Pierey van het Duitse bedrijf Kronos Solar dat dit project realiseert. ,,Onze voorbereidingen zijn gereed maar het wachten is nu tot de technische voorzieningen gereed zijn.” Als het groene licht er komt heeft Kronos Solar nog enkele maanden nodig om het terrein in te richten. Ook hier speelt volgens Pierey niet het risico van overcapaciteit en het niet kunnen leveren aan het elektriciteitsnet.

Volledig scherm
Jeroen Heethaar (rechts) en Ad Verbaas in het nieuwe zonnepark. © Frans Paalman
  1. Molotovzaak Zwolle voor de rechter: Wie gooide? En waarom?
    PREMIUM

    Moloto­vzaak Zwolle voor de rechter: Wie gooide? En waarom?

    Gooide een 26-jarige Zwollenaar eind maart brandbommen naar de woningen van een Zwolse vader en zoon? En waarom? De rechtbank buigt zich vandaag voor het eerst over de zaak. De verdachte zit sinds een paar maanden vast. Slachtoffer Lourens Dinkelberg denkt nog steeds dat de verdachte, áls hij de molotovcocktails al heeft gegooid, dat in opdracht deed van iemand anders. Dinkelbergs chihuahua overleefde de aanslag niet. ,,Ik mis haar nog elke dag.’’

In samenwerking met indebuurt Zwolle