Volledig scherm
Antilliaanse vrouwen op de knutselclub in Holtenbroek. Door actie voor Sint Maarten te voeren, hoopt de gemeenschap ook zelf een beter imago te krijgen. © Frans Paalman

Zwolse Antillianen 'tegen' Irma en voor een beter imago

Onder aanvoering van de belangenvereniging zet de Antilliaanse gemeenschap in Zwolle een hulpactie op touw voor het door orkaan Irma getroffen Sint Maarten. De gemeenschap hoopt zo ook een positievere uitstraling te krijgen in de Zwolse samenleving.

De Antilliaanse gemeenschap in Zwolle voelt zich verbonden met de slachtoffers van orkaan Irma. Ze wil voedsel en geld inzamelen om een steentje aan de opbouw van het getroffen Sint Maarten bij te dragen. Binnenkort is er een overleg hierover.

Imago

Wat op de achtergrond meespeelt in de Antilliaanse gemeenschap is behoefte aan een positieve uitstraling in de Zwolse samenleving. Veel Antillianen willen af van het negatieve imago dat de bevolkingsgroep bij de doorsnee Zwollenaar heeft. Dit naar aanleiding van allerlei criminele toestanden in het verleden, die vooral plaats hadden in de wijk Holtenbroek.

Zwolle telt ongeveer 1.500 mensen van Antilliaanse afkomst, van wie het grootste deel afkomstig is van Curaçao en Bonaire. Slechts een enkeling heeft banden met het getroffen eiland Sint Maarten. 

Erkenning

Begin dit jaar bleek uit een gemeentelijk rapport dat overlastgevende Antilliaanse Zwollenaren steeds vaker op het rechte pad belanden. Een speciaal opgericht netwerk van politie, gemeente en hulpverlening pakte in vijf jaar tijd een kleine tweehonderd probleemgevallen aan. Dat positieve gegeven willen de Antillianen zelf graag uitdragen. Ze zijn toe aan erkenning.

,,Het was een klein aantal waarvan de rest last had. De meesten hebben gewoon werk of volgen een opleiding", zegt Cecile Brown, die als bezoekvrouw van welzijnsorganisatie Travers vrouwen stimuleert mee te doen aan de Nederlandse samenleving.

Imago

Jean-Ives Martijn, voorman van belangenvereniging Zwocan, denkt ook dat de hulpactie kan bijdragen aan een positiever beeld. Het is dan wel belangrijk dat de hulp uit de groep Antillianen zelf tot stand komt, zegt hij. Hij hoopt op ondersteuning bij de actie.

In samenwerking met indebuurt Zwolle