Op twee plekken in Zwolle heeft de Dierenvoedselbank uitdeelpunten ingericht.
Volledig scherm
Op twee plekken in Zwolle heeft de Dierenvoedselbank uitdeelpunten ingericht. © eigen foto

Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld door aanvragen en zet gratis voer neer: ‘We doen dit in goed vertrouwen’

De Zwolse Dierenvoedselbank wordt overspoeld met nieuwe aanvragen sinds de coronacrisis is uitgebroken. Tegelijkertijd kan de stichting het voer voor honden, katten en andere huisdieren niet meer op de gebruikelijke manier verspreiden. De tijdelijke noodoplossing: twee plekken in Zwolle waar dagelijks kratten vol voer neergezet worden, waar iedereen gebruik van kan maken.

,,We gaan uit van goed vertrouwen", zegt oprichter Miriam van Oosten van de Dierenvoedselbank. ,,Ik zou niet weten hoe we anders zo'n grote groep mensen van dienst kunnen zijn.” Wat scheelt is dat de twee afhaalplekken voor de woning van bestuursleden zijn ingericht, bij Van Oosten zelf in de wijk Wipstrik en bij een andere vrijwilliger in Dieze-West. ,,Dan kunnen we er nog een beetje zicht op houden. Maar ik ga ervan uit dat iedereen die wat pakt, dat ook nodig heeft.”

Nood is hoog

Dat de nood onder minima met huisdieren hoog is, merkt ze al weken. Bij de stichting stonden toen de crisis uitbrak al 275 gezinnen geregistreerd om wekelijkse porties voer te ontvangen. Daar is een enorm aantal aanvragen bijgekomen. ,,Hoeveel? Ik ben alle verzoeken aan het verwerken en heb er nu 75 gedaan, maar er zijn nog een heleboel onbeantwoorde mails. Ik denk dat we zeker boven de 100 uitkomen.” In normale tijden checkt de stichting elke aanvraag maar dat zit er nu niet in. ,,We lossen het nu even op door het voer voor iedereen beschikbaar te stellen. Als dit achter de rug is gaan we weer op de normale manier te werk.”

Spaarcenten bijna op

Van Oosten prijst zich gelukkig dat er nog steeds veel voer binnenkomt om te verdelen onder de cliënten. Maar de inkomsten lopen wel terug en dat baart haar zorgen. De stichting heeft een opslagplek waar huur voor moet worden betaald, en schaft soms zelf speciaalvoer aan voor afnemers. ,,Omdat we ons nu niet op markten en evenementen kunnen presenteren, lopen we veel inkomsten mis. En onze reserves, eigenlijk onze eigen spaarcenten, zijn bijna op." Wie de stichting wil steunen, kan dat hier doen. 

De locaties waar voer gehaald kan worden zijn de Jan van Riebeekstraat 24 in de Wistrik en de Beukenstraat 100, van maandag t/m zaterdag van 10-18 uur (maximaal twee zakken per persoon).

In samenwerking met indebuurt Zwolle