Emin Y. werd begin dit jaar veroordeeld voor cocaïnehandel en moet nu bijna 23.000 euro aan winst afstaan, bepaalt de rechtbank in Zwolle. Y. ontsnapte in 2019 in de Zwolse wijk Holtenbroek aan de dood toen hij werd beschoten door een kopstuk van een concurrerende groep drugsdealers.
Volledig scherm
PREMIUM
Emin Y. werd begin dit jaar veroordeeld voor cocaïnehandel en moet nu bijna 23.000 euro aan winst afstaan, bepaalt de rechtbank in Zwolle. Y. ontsnapte in 2019 in de Zwolse wijk Holtenbroek aan de dood toen hij werd beschoten door een kopstuk van een concurrerende groep drugsdealers. © News United / Stefan Verkerk | Nicole van den Hout

Zwolse drugsoorlog: dealer die moordaanslag overleefde moet 23.000 euro cokewinst afstaan

De Zwolse drugsdealer Emin Y. moet bijna 23.000 euro aan cokewinst afstaan. Justitie wilde de man eigenlijk ruim drie keer zoveel geld afpakken, maar omdat twee anderen ook zijn veroordeeld gaat de rechtbank uit van een gelijke winstdeling. Y. werd veroordeeld als een van de mensen achter de Omar-drugslijn en ontsnapte in 2019 aan een moordaanslag rond de Zwolse drugsoorlog.

 1. Hoge celstraffen zetten de verhoudingen in de Zwolse drugsoorlog op scherp
  Play
  PREMIUM
  video

  Hoge celstraf­fen zetten de verhoudin­gen in de Zwolse drugsoor­log op scherp

  Ze tonen geen enkel respect voor een mensenleven en schieten midden in woonwijk Holtenbroek. Dat neemt de rechtbank de Zwolse broers Idris en Abas M. zeer kwalijk. De broers verdwijnen 13 en 19 jaar achter de tralies voor moordpogingen in de gewelddadige drugsoorlog die Zwolle in zijn greep hield. Zelf menen de broers dat ze zijn veroordeeld dankzij een samenzwering van de concurrentie. De verhoudingen staan op scherp. Is met het vonnis de Zwolse drugsoorlog beslecht?

In samenwerking met indebuurt Zwolle