Cel van gedetineerde op de vrouwenafdeling. Dit is een archieffoto.
Volledig scherm
Cel van gedetineerde op de vrouwenafdeling. Dit is een archieffoto. © Frans Paalman

Zwolse gedetineerden mét een plan de deur uit

Meer aandacht voor Zwollenaren die vanuit de gevangenis terugkeren in hun woonplaats. Dat is de insteek van een samenwerkingsovereenkomst die is ondertekend in de penitentiaire inrichting (PI) Zwolle. Doel is om zoveel mogelijk te voorkomen dat gedetineerden na hun straf weer de fout ingaan.

Gemeente Zwolle,  PI Zwolle, Reclassering Nederland en Tactus Verslavingsreclassering gaan nauwer samenwerken. De instanties willen dat vanaf de eerste dag dat een inwoner van Zwolle in de gevangenis belandt, persoonlijke hulp wordt geboden. 

,,73 procent van de gedetineerden komt binnen 3 maanden weer vrij. Dus is het zaak de tijd die ze vastzitten optimaal te benutten’’, vertelt woordvoerder René Hut van PI Zwolle. 

Samen met de gedetineerde, door PI Zwolle, de reclassering en de gemeente wordt gekeken wat hij of zij nodig heeft om de periode van detentie zo goed mogelijk te doorlopen. En hoe iemand na het uitzitten van de straf weer succesvol onderdeel kan zijn van de Zwolse samenleving. 

Praktische zaken

Niet alleen gevangenispersoneel gaat met een gedetineerde in gesprek, ook komt er iemand langs van de gemeente en indien nodig de reclassering. Doel is om te kijken wat een gedetineerde nodig heeft wat betreft zaken als een ID-bewijs, inkomen/werk, zorg, schuldhulpverlening en wonen. 

Hut:,,Wanneer deze vijf zogenoemde basisvoorwaarden goed geregeld zijn, is de kans een stuk kleiner dat iemand na zijn of haar vrijlating opnieuw de fout ingaat. Het blijft niet alleen bij praten, er worden ook praktische zaken geregeld of in gang gezet. Denk bijvoorbeeld aan een plan voor het aflossen van schulden, het starten met een opleiding, het kunnen aanhouden van een woning of het vinden van werk.’’

De samenwerking richt zich in eerste instantie alleen op Zwolle. Mogelijk dat later nog meer gemeenten aansluiten die willen inzetten op de (na)zorg voor (ex-)gedetineerden.

Gedetineerde óók burger

Met deze werkwijze wordt onderstreept dat de zorg voor een succesvolle terugkeer in de Zwolse samenleving een gezamenlijk belang is. Gedetineerden zitten een straf uit omdat ze een misdrijf hebben gepleegd, maar elke gedetineerde is ook een burger die op enig moment weer terugkeert in zijn eigen gemeente. Dan is het zowel in het belang van de ex-gedetineerde, de buurt als de gemeente dat iemand geen overlast veroorzaakt of opnieuw de fout ingaat. Hoe meer zorg, aandacht en begeleiding er is voor deze personen, hoe groter de kans is dat iemand niet recidiveert.

Archieffoto vrouwenafdeling PI Zwolle.
Volledig scherm
Archieffoto vrouwenafdeling PI Zwolle. © Frans Paalman

In samenwerking met indebuurt Zwolle