Zwolse peuters leren liedjes met nieuw gebarenboekje: ‘Goed voor taalgevoel’

VideoDoor kinderen gebaren aan te leren, kan je hun taalgevoel stimuleren. Klinkt tegenstrijdig, maar bij revalidatiecentrum de Vogellanden in Zwolle doen ze niet anders. En nu kunnen ouders of peuterspeelzalen makkelijk hetzelfde doen, dankzij een nieuw boekje met kinderliedjes. Niet alleen met tekst, maar bovenal met tekeningen van de bijbehorende gebaren.

Zes kinderen en vier begeleiders van de Vogellanden in een kringetje. De begeleiders doen het voor. Denk het geluid even weg, en dit is wat je ziet, in hoog tempo afgewisseld: een vlakke hand in de lucht, platte hand op één vinger, vinger op de lip, vingers tikken in de nek, twee vuisten die kort na elkaar openspringen, ellebogen naar de zij, vlakke handen boven het hoofd tegen elkaar, en dan van links naar rechts bewegen. Abracadabra? Het zijn de gebaren die horen bij het liedje Op een grote paddenstoel. Zo zijn de openspringende vuisten bijvoorbeeld de stippen.

  1. Herman moet zijn patatwagen bij het PEC-stadion elke dag weer weghalen, maar waar kan hij heen?
    PREMIUM

    Herman moet zijn patatwagen bij het PEC-stadion elke dag weer weghalen, maar waar kan hij heen?

    Al acht jaar staat Herman Tuinman (61) met zijn patatwagen op de hoek van de parkeerplaats bij het PEC-stadion in Zwolle, tegenover de Sligro. Het verkoopt goed, maar elke avond moet hij zijn wagen verplaatsen. Want van de gemeente mag hij enkel overdag op zijn standplaats staan. Alleen: het lukt niet meer om een geschikte slaapplek voor zijn snacktruck te vinden. ,,Niemand denkt even mee.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle